Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Çevre için nükleere ihtiyacımız var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: Nükleere İhtiyacımız Var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çevre gerekçesiyle nükleere karşı çıkanların olduğunu belirterek, “Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’nda 25 ülke, ‘Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edecekse 2050’de nükleer gücünü 3 katına çıkarması lazım’ diye bir deklarasyona imza attı. O 25 ülke içerisinde Amerika, Japonya, Fransa, Kore, Çin gibi ekonomisi güçlü ülkeler de bulunuyor” dedi.

Bayraktar, Sinop ziyareti sırasında İnceburun ilçesinde yeni nükleer santralin yapılacağı sahada incelemelerde bulundu. Daha sonra Sinop Valiliği’nde Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Nükleer Enerji Mühendislik Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu gücü devreye almayı hedeflediğini belirten Bayraktar, “Nükleer programda Mersin Akkuyu’da devam eden nükleer santrale ilave olarak Sinop ve Trakya’da da iki nükleer santral yapmayı ve buna küçük modüler reaktörleri de dahil etmeyi istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Geleceğin enerjisi nükleer”

Bayraktar, nükleer enerjinin sadece elektrik üretiminde değil, tıptan malzeme bilimine kadar geniş bir alanda kullanıldığını vurgulayarak, geleceğin enerjisinin nükleer enerji olduğunu ifade etti. Türkiye’nin nükleere ilişkin uluslararası organizasyonlarda yer aldığını belirten Bayraktar, Türkiye ile birlikte yola çıkan Kore’nin günümüzde nükleer ihracatçısı bir ülke konumuna geldiğine dikkat çekti.

Bayraktar, Türkiye’nin 70 yıllık nükleer enerji rüyasından bahsederek, bu süre zarfında birçok nükleer enerji mühendisliği mezununun farklı mesleklerde çalıştığını ve birçoğunun nükleer santral görmeden emekli olduğunu söyledi. Yeni santrallerin görüşmelerinde araştırma reaktörü şartı koyduklarını belirten Bayraktar, “Nükleer enerji santrali yaptık, elektrik ürettik ve gittik. Araştırma reaktörü mutlaka olması gerekiyor. Nükleer yakıtı Türkiye’de üretmek istiyoruz” dedi.

“Türkiye, 12 reaktörlük kapasiteye sahip olacak”

2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşma sonucunda Akkuyu’da nükleer santralin inşa edilmeye başlandığının altını çizen Bayraktar, Türkiye’nin Akkuyu, Sinop ve Trakya’da toplam 12 reaktörlük nükleer kapasiteye sahip olacağını belirtti. Öğrencilere hitaben, nükleer alanda standartların yüksek olduğunu ve iyi yetişmiş gençlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

“Nükleerde yerli sanayi ve insan kaynağı gelişimi önemli”

Bayraktar, nükleere çevre gerekçesiyle karşı çıkanların olduğunu belirterek, “Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’nda 25 ülke, ‘Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edecekse 2050’de nükleer gücünü 3 katına çıkarması lazım’ diye bir deklarasyona imza attı” şeklinde konuştu. Bayraktar, nükleerde yerli sanayinin ekipman üretmesinin önemine işaret ederek, Akkuyu için yurt dışına öğrenci gönderdiklerini ve iyi yetişmiş gençlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Öğrencilere, yabancı dil öğrenmelerini tavsiye eden Bayraktar, “İngilizce şart değil, ancak literatürü takip açısından Rusça ve Çince bilmek büyük avantaj sağlar” dedi. Bayraktar, öğrencilerin taleplerinin hızla yerine getirilmesi talimatını verdi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir